maanantai 31. joulukuuta 2012

Taistele tai pakene reaktio



Emme tunnu vielä syvällisesti ymmärtävän, kuinka keskeinen tämä evoluution tuottama selviytymisreaktio oikeastaan on. Sen tarina lähtee todella kaukaa, se on rakentunut matelijan taistele tai pakene reaktion pohjalta. Tämä reaktio on siirtynyt nisäkkäille. Vaikka välillä elinolosuhteet ovat suosineet rauhallista käyttäytymistä, niin sitten välillä olosuhteet ovat olleet hyvin vihamieliset. Tällöin hengissä selviäminen on ollut paljolti kiinni tämän reaktion toimimisesta ja siksi siitä on tullut niin keskeinen ja automaattinen.

Ihminen on ollut lähes koko kehityksensä metsästäjä keräilijä. Hän on elänyt pienissä ryhmissä liikkuen ruuan perässä. Kyky saada saalista ja pysyä itse hengissä on kehittänyt taistele ja pakene reaktiota koko kehityksen ajan. Reaktiosta on kehittynyt erittäin toimiva, täysin automaattinen ja se on levinnyt koko populaatioon eli kaikkiin ihmisiin. Se on ihmisen eloonjäämisreaktio.

taiste tai pakene reaktion fysiologiaa

Reaktion on tarkoitus toimia vain lyhyen ajan – välittömän vaaran ilmaantuessa. Vaaran väistyttyä se häviää, jotta se voisi toimia taas uuden vaaran ilmaantuessa. Nykyään reaktio jää päälle, koska siitä ei päästä luonnollisella tavalla irti. Ei synny taistelua tai pakenemista, jossa kehosta vapautuisivat siihen syntyneet kemikaalit.

Nykyään vaara on joku harmin aihe – asiat eivät suju niin kun ihminen haluaisi. Taistele tai pakene reaktio aktivoituu ihmisen omien ajatusten voimasta. Tällöin ihminen näkee tilanteen ongelmana ja ongelmista ihminen uskoo pääsevänsä irti ajattelemalla asiaa. Ihminen toimii omaksumiensa mallien pohjalta ja eikö ongelmat opeteta ratkottavan ajattelemalla. Kyllä, mutta ajattelemalla ratkotaan ihmisen ulkopuolisia ongelmia. Yleensä ongelmiin haetaan muistista siihen parhaiten sopiva malli – eli vastaavanlaisen ongelman ratkaisumalli menneisyydestä.

”Mielen ongelmiin” tämä lähestymistapa ei toimi. Mielen ongelmien ajatteleminen ei poista herännyttä taistele tai pakene reaktiota – päinvastoin, aina kun ajattelet asiaa, se aktivoi taistele ja pakene reaktion ja kun tätä jatkuu tovin, koko kehosi on täydessä katastrofitilassa. Kehon jännitys, jatkuva paha olo kehossa vaikuttaa mieleen ja se löytää yhä lisää vastaavia hankalia tilanteita menneisyydessä. Tästä syntyy jatkuva itseään ruokkiva mekanismi, josta ei ajattelua - joka jo tässä tilanteessa on vatvomista - lisäämällä parane.

Ainoa ratkaisu on päästää irti ja rauhoittua, siirtää ajatukset aivan muualle tai lakata ajattelemasta. Eli ratkaisu löytyy aivan päinvastaisesta suunnasta, mistä ihminen sitä luontaisesti etsii.



Nykyään asiat eivät ihmisten mielestä usein suju heidän toivomallaan tavalla. Näin taistele tai pakene reaktio herää ja jää päälle hyvin usein. Kutsumme tällaista tilaa nykyään stressiksi. Keho on jännittynyt ja mielessä pyörii negatiivisia ajatuksia. Kun tätä tapahtuu jatkuvasti, ei tarvitse ihmetellä lopputulosta.



Meille ihmisille niin tärkeä eloonjäämistaito – taistele tai pakene reaktio – on muuttunut nyky-yhteiskunnassa tappavaksi. Se jää päälle ja aiheuttaa stressin, työuupumuksen, masennuksen ja hyvin monet muut kehon ja mielen sairaudet.


stressin vaikutuksia


Meidän on opittava uudet tavat sopeutua taistele tai pakene reaktioon, koska se häviää meiltä geneettisesti aikaisintaan satojen tai tuhansien sukupolvien kuluessa – meillä ei ole aikaa odottaa niin pitkään. Meidän on aika suhtautua asiaan vakavasti tässä ja nyt, ratkaisut ovat jo olemassa kun vain haluamme tarttua niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti