perjantai 11. toukokuuta 2012

Nauru parantaa mieltä



Nauru pidentää ikää, sanotaan. Katselin Teemalta tiededokumenttia naurua etsimässä

lapsikin osaa nauraa

Lapsi osaa nauraa luonnostaan. Lapsi oppii nauramisen 2-4 kk iässä. Lapsi ei opi nauramista vanhemmiltaan eikä ympäristöstä, koska myös kuurot ja sokeat lapset oppivat nauramaan. Ihmiselle on kehittynyt kyky nauraa kauan sitten ja nyt nauraminen on meillä geeneissä. Me aikuiset vain opimme olemaan nauramatta – meistä tulee happamia, tylsiä ja ilottomia.

kaikki lapset osaavat nauraa
ihminen oppi nauramaan muinaisina aikoina
Dokumentissa oli potilas Norman Cousins, jonka lääkärit olivat tuominneet parantumattomaksi. Hänellä oli todella pahoja kipuja, eikä hän voinut edes nukkua. Hän hankki pilan päiten tyylisiä videoita ja ryhtyi katselemaan niitä ja nauramaan säännöllisesti. Naurun jälkeen hänen kivut lievittyivät hiukan ja hän pystyi nukkumaan muutaman tunnin. Tällä naurulääkityksellä hän lopulta parani – mies, jonka lääkärit olivat todenneet parantumattomasti sairaaksi.

parantumaton parani nauramalla


Keho sai naurun avulla voimia parantaa itse itsensä. Tämä ja muutamat muut vastaavat tapaukset ovat olleet innoittajina kun tiedemiehet ovat aloittaneet naurun vaikutusten tutkimisen. Naurulla tiedetään olevan monia positiivisia vaikutuksia. Naura toimii kehon jumppana – kun nauraa monet kehon sisäiset lihakset saavat jumppaa. Nauru saa aikaan välittäjäaineiden ja hormonien eritystä kehossa. Kehon immunologinen taso nousee. Nauru todella pidentää ikää. Emme vielä tiedä läheskään kaikkia naurun positiivisia vaikutuksia.

Naurujooga


Näistä monista naurun hyvistä terveysvaikutuksista innostuneena aloitti Madan Katarian laughteryogan naurujoogan kehittämisen. Hän meni puistoon ja kertoi alkavansa pitää naurutuokioita. Kaikki nauroivat idealle. Aluksi kerrottiin vitsejä, joille nauretaan. Muutaman viikon kuluttua hyvät vitsit oli kerrottu loppuun. Piti keksiä uusi tapa jatkaa naurujoogaa. Madan Katarian tiesi, että nauru on hyvin tarttuvaa – kun yksi nauraa, se tarttuu muihin.

Madan Kataria lopetti lääkärin työn ja ryhtyi nauramaan

Näin syntyi naurujooga. Teeskennellään ensin naurua ja sitten se vähitellen tarttuu ja syntyy aitoa naurua, joka leviää kaikkiin osallistujiin. Nauraminen välityy kehosta mieleen ( kun teeskentelee naurua) ja sitten takaisin mielestä kehoon ja saa aikaan aidon naurun.

selät vastakkain on hyvä naura

Naurujooga on sen jälkeen levinnyt maailmalle. Nauru parantaa oloa ja saa hyvälle tuulelle.







On aika ottaa nauraminen tosissaan. Hah, hah, hah, hoh, hoh,hoh.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti