tiistai 10. huhtikuuta 2012

Elämä on vaarallista – nauti siitä

rohkeus
Hyvä itsetunto antaa rohkeutta elämään.

Nykyään ihmiset hakevat kiksejä erilaisista yhä hurjemmista fyysisistä suorituksista, extreme lajeista. Se on hyvin ymmärrettävää, koska vaaran kokeminen saa ihmisen tuntemaan, että hän on todella elossa. Ihmisestä tulee jälleen villi ja vapaa, hänestä tulee osa villiä luontoa. Silloin ei ole tietoakaan ikävystymisestä, et kanna taakkaa menneistä etkä murehdi tulevaisuutta. Ja joka hetki se, mikä on tuttua ja turvallista häipyy taustalle, yhä kauemmas.

Olen lukenut OSHOn kirjaa Rohkeus, Elämä on vaarallista, nauti siitä. Kun kaikki sujuu täydellisesti – mitään ei tapahdu - ja ennen kun huomaatkaan, elämä on ohitse. Olet tienannut rahaa, hankkinut asunnon, sinua arvostetaan ja sitten sinut unohdetaan. Olet helposti kunniallisen, tutun ja turvallisen vanki. Ole varovainen – ihminen voi hukata koko elämänsä tavanomaisten arkipäiväisten asioiden takia. Ymmärrä, ettei näille pienille asioille saisi antaa liian paljon painoarvoa.

Älkää antako elämänne taantua pelkäksi työrutiiniksi – sillä tärkeintä elämässä on elämästä nauttiminen. Elämästä nauttiminen tarkoittaa sitä, että tekee jotain vain tekemisen ilosta. Jos voit nauttia asioista vain niiden itsensä vuoksi, tulet elävämmäksi. Elämä on silloin aina riskialttiimpaa ja vaarallisempaa, mutta sellaista elämän on oltavakin.

Minua on pitkään ihmetyttänyt, miksi ihmiset eivät uskalla elää ja hakea seikkailukokemuksia itsestään ja elämästään. Ihmisen sisällä ovat ne kaikkein suurimmat haasteet, vaarat ja demonit. Näiden sisäisten demonien kohtaamisesta kaikki sankaritarinatkin kertovat Jos todella haluat extreme kokemuksia, ei niitä tarvitse hakea kaukaa, pysähdyt ja katsot sisääsi ja vau mitä löydätkään.

Mikä on pelkurin ja rohkean ero?

Suurinta rohkeutta on se, kun ihminen on onnellinen. On suurta pelkuruutta olla onneton. Onnettoman elämän eteen ei tarvitse tehdä mitään. Kuka tahansa pelkuri pystyy siihen, kuka tahansa typerys pystyy siihen. Jokainen pystyy olemaan onneton, mutta onnellisuus vaatii suurta rohkeutta. Hyvin harvoin ihminen haluaa olla onnellinen – huolimatta siitä, mitä hän sanoo. Hyvin harvoin ihminen on valmis olemaan onnellinen – hän on satsannut niin paljon omaan surkeuteensa. Ihmiset ovat niin mielellään onnettomia – itse asiassa he ovat onnellisia ollessaan onnettomia.

Elämässä on riskinsä, ei kuolemassa.

ei kuolema ole vaikeaa - elämä on vaikeaa

Kun olet kuollut, sinulla ei ole ongelmia. Mutta jos olet elossa, ongelmia on lukemattomia. Mitä elävämpi ihminen on, sitä enemmän hänellä on ongelmia. Mutta kaikki on hyvin, koska taistellessaan ongelmien kanssa, kamppaillessaan haasteiden parissa ihminen kasvaa.

Katselin pari päivää sitten ohjelmaa eutanasiasta. Mieleeni jäi hyvin voimakkaana sanat, jotka kuoleva tässä kuvassa lausui juuri ennen, kun otti kuolettavan annoksen. Ei kuolema ole vaikeaa. Nautit vain annoksesi ja kuolema tulee. Elämä on vaikeaa.

Useimmat ihmiset takertuvat kiinni kuoleman hetkellä, he eivät halua kuolla. On aivan ymmärrettävää, miksi he eivät halua kuolla. Vasta kuoleman lähestyessä ihmiset tajuavat, että eivät ole eläneet. Näihin sanoihin kiteytyy hyvin se tuska, mitä minäkin olen viime aikoina usein nähnyt vanhusten kanssa. He huomaavat, että elämä on kohta lopussa ja he eivät ole eläneet. Tämän he huomaavat aivan liian myöhään, vasta lopun lähestyessä. Ihmiset ovat koko ikänsä tehneet asioita, joita ovat uskoneet muiden ihmisten odottavan heiltä. Heidän velvollisuutensa on ollut toimia niin – he ovat toimineet automaattiohjauksella, tajuamatta koskaan miettiä elämää. He eivät ole eläneet omaa elämäänsä. Ja nyt elämä on lopussa, miten näin on käynyt.


Elämä ei ole ongelma. Jos näet elämän ongelmana, olet harhateillä. Elämä on mysteeri, joka tulee elää, joka tulee kokea, jota tulee rakastaa.

2 kommenttia:

  1. Upea kirjoitus!Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi. Hienoa, jos kirjoitus herätti ajatuksia. Minulle tällaiset ajatukset ja mietteet nousevat usein pintaan.

    VastaaPoista