maanantai 2. tammikuuta 2012

Itsetunnon kehittämisohjelma 2. Hyväksy, että itsetuntoa saa ja voi muokata.

Kyllä itsetuntoa voi ja saa kehittää. Sanoisin mieluummin asian niin, että itsetuntoa jos mitä kannattaa kehittää. Suurin este itsetunnon kehittämisen tiellä on oma muutosvastarinta. Meillä kaikilla on mielestämme monia hyviä syitä, miksi emme voi kehittää itsellemme hyvää itsetuntoa. Miksei itsetuntoa saisi kehittää, saahan töissäkin käydä ja tienata rahaa, ainakin vielä jossain määrin. On tosin todennäköistä, että työssäkäynnistä vielä jonain päivänä tulee vain eliitin etuoikeus.

Törmäsin sattumalta bodaussaittiin, jossa todettiin, ettei itsetunto bodaamalla parane. Se on selvä, jos näin kävisi, voisi yhtä hyvin uskoa, että lihakset kasvaa itsetuntoa kehittämällä tai kirjoja lukemalla tai matematiikkaa opettelemalla. Kyllä jokaista asiaa pitää kehittää erikseen erilaisilla harjoitteilla. Yhden taidon parantaminen ei kyllä paranna kaikkia muita taitoja.

On todella hämmästyttävää ettei itsetunnon kehittäminen ole samalla tavalla suosittu ja yleinen harrastus kuin esimeriksi bodaaminen tai kuntoilu yleensä. Suuri vaikutus tässä asiassa on varmasti uskonnolla. Meitä on opetettu, että ihmisen aivot ja samalla mieli ovat alueita, joihin uskonnolla ja sen edustajilla papeilla on erityisoikeus. Siksi aivojen tutkiminen ja mielen ymmärtäminen ovat olleet asioita, joita tieteen ei ole ollut soveliasta tutkia. Niihin on suhtauduttu samalla tavalla kuin maapalloon suhtauduttiin maailman keskuksena ja litteänä paikkana aikanaan. Siksi varsinkin länsimaissa aivojen toiminnan ja mielen mallien ymmärtäminen on vasta viime vuosikymmeniä alkanut kiinnostaa tiedettä.

Ihminen ei ole luonnostaan paha ja huono. Ihmisellä on syntyessään valmiudet kehittyä ja hänen kasvaessaan nämä valmiudet vähitellen jalostuvat taidoiksi. Lapsuutta ei pidä uhrata aikuisten tarpeille oppia aikuisia kiinnostavia asioita. Lapsuus on arvo sinänsä. On luotettava siihen, että lapsi kasvaa ja kehittyy. Kun hänelle annetaan aikaa, varttuminen tapahtuu vähitellen. Näin kirjoitti jo Jean-Jacques Rousseau (28 June 1712 – 2 July 1778) aikana jolloin ihmismieltä pidettiin yleisesti luonnostaan pahana ja lasten kuritusta ainoana toimivana opetusmetodina. Lapselle kehittyy siis terve itsetunto ja minäkäsitys, jos sen annetaan kehittyä sopivasti tukemalla ja varovasti ohjaamalla.

Arvostelu on yksi haitallisimmista inhimillisen käyttäytymisen muodoista ja se alentaa itsetuntoa. Vanhemmat arvostelevat lastaan keskimäärin kahdeksan kertaa jokaista kehumiskerta kohden. Toisaalta tiedetään, että yksi negatiivinen kommentti vastaa 10-12 positiivista kommenttia. Näin voimakkaasti olemme suuntautuneet negatiiviseen – tämä johtuu ihmisen pitkästä ja vaikeasta menneisyydestä, joka on muovannut geeniperimämme suuntautumaan eloonjäämiseen vaikeissa oloissa. Vasta viimeisen sadan vuoden aikana ovat olosuhteet olleet vähemmän vaikeat. Tämä ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa perimäämme, joka on hyvin samallainen kun se oli tuhansia vuosia sitten.

Miten näillä edellytyksillä voi odottaa, että meillä ilman tietoista työtä olisi hyvä ja terve itsetunto. Joka näin uskoo, ei pidä lottopotin voittamista minään ongelmana. Meillä muilla heikko itsetunto on todennäköinen lopputulos.

Itsetuntosi on tietoisen ja tiedostamattoman muokkauksen tulosta. Se ei ole tullut itsestään sellaiseksi kun se on – se on kehityksen tulos. Yhtä hyvin kuin olet tähänkin asti kehittänyt itsetuntoasi – tai antanut itsetuntosi kehittyä, voit nyt ottaa asiaan tietoisemman asenteen ja päättää itse millaiseksi itsetuntosi haluat kehittää. Itsetunnon kehittäminen ei oleellisesti eroa fyysisen kunnon kehittämisestä. Homma toimii aivan samoilla periaatteilla. Aluksi aloitetaan helpoilla harjoituksilla ja vähitellen voidaan siirtyä vaikeimpiin harjoitteisiin. Kuten kaikessa treenaamisessa niin myös itsetuntotreenissä on tehtävä tietty määrä toistoja ennen kuin voi odottaa suuria tuloksia. Kuitenkin voin sanoa, että tuloksia huomaa yllättävän nopeasti.

Usko siis nyt, saat aikuisena ihmisenä muuttaa itseäsi sellaiseksi kun haluat. Ensimmäinen ja suurin este tielläsi on oma sisäinen mielesi. Sinua estää muuttumasta alitajuinen pyrkimyksesi toimia sen mukaan, mitä olet aikaisemmin ajatellut, sanonut ja tehnyt – siis sisäiset mallisi. 

Ymmärrän, että itsetunnon kehittäminen tuntuu vaikealta, koska se on vielä meille vieras asia. Ei ole 10 vuoden kuluttua. Kaikki uusi tuntuu hankalalta ja vaaralliselta. Mitä pelkäät, pelkäätkö löytäväsi itsestäsi jotain, jota et uskalla katsoa silmiin.  Voin sanoa, että asia on päinvastoin – voit löytää itsestäsi ihmisen, joka haluat olla, jonka seurasta nautit joka hetki – todellisen itsesi. Kun nautit itsestäsi, osaat arvostaa myös muita ja nauttia heidän seurastaan.

Ole rohkea, aloita elämäsi seikkailu – tutustu itseesi. Muista, että olet jo hyvä ja voit kehittää itsesi aina vain paremmaksi.

Itsetunnon kehittämisessä tarvitaan samat kolme asiaa kun muussakin kehittämisessä.
  • 1.       Sinun tulee haluta muutosta vilpittömästi. Sinulla pitää olla vakaa halu suhtautua itseesi ja mahdollisuuksiisi myönteisesti. Muutos on mahdollinen vain, jos ihminen itse sitä haluaa.
  • 2.       Sinun on oltava valmis luopumaan, jotta voit saada tilalle uutta. Tarvitset avoimen asenteen ja valmiuden muuttaa mallejasi.
  • 3.       Sinun on tehtävä töitä muutoksen eteen. Olet kehittynyt nykyiseen tilaasi monien vuosien kuluessa – et muutu viikossa tai kahdessa, tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti